téma měsíce června 2010

Rozhovor s o. Pavlem Šupolem o hudba.signaly.cz

15. 6. 2010 15:00
Rubrika: rozhovory | Štítky: z jedné vlny

Je to již dávno, co tento rozhovor pro signály.cz vznikl. Dávno před proměnou signály.cz v komunitní web. Je o webu věnovaném stejnému tématu jako je téma tohoto měsíce. Plné znění aktualizovaného rozhovoru najdete přímo na http://hudba.signaly.cz/kontakt-o-nas a tady vám přinášíme jeho zkrácenou verzi:

 


 

 

Web hudba.signaly.cz vytváříš mimo jiné spolu s P. Palem Poláčkem, s nímž jsi studoval v semináři. Jak jste se poznali?

Věděl jsem, že Palo má rád chvály, které dokonce u nás v semináři vedl pro toho, kdo měl zájem. A tam s ním chodil můj spolužák Ondra Rozkopal, který je vlastně vede i dnes a to každou poslední neděli v měsíci v kostele v Ostravě – Přívoze (pozn.red. bližší informace najdete na http://vecerychval.cz/). Mimochodem, Ondrovo svědectví, jak on začal žít naplno svůj vztah s Bohem, je taky silné, kdo by chtěl, může na něj mrknout (pozn red. http://www.jesus.sk/svedectvi/). Přes Ondru jsem věděl, že Palo se zajímá o hudbu. Jednou jsem běžel po schodech a potkal jsem Pala. Radostně jsem mu sdělil, že je teď na www.gimel.cz sleva a já se chystám odeslat objednávku na CD Johna Michaela Talbota (pozn.red. shodou okolností zní tento autor v době rozhovoru z repráčků). Palo mi řekl, ať ji ještě neodesílám, že mi něco půjčí. Tak mi půjčil svůj hudební CD archiv křesťanských kapel a já mu na oplátku půjčil zase svůj archiv spíše českých kapel. No a tak nějak vzniklo naše pouto přes hudbu.

 

Hudba má na lidi velký vliv. Myslíš, že může také nějak pomoci?

Já jsem měl zajímavou zkušenost, jak nám hudba může posloužit jako evangelizační prostředek. Byl jsem na praxi u mladistvých narkomanů na Detoxu v Praze. Tam jsme byli v týmu terapeutů, do kterého patřila psycholožka, sociální pracovnice, jedna řeholnice, která měla s námi na starost volnočasové aktivity. Náš úkol byl dalo by se říct jednoduchý, ale v některých případech jsme se cítili bezmocní. Prostě jsem jim měli být blízko a pokoušet se s nimi mluvit o životě, protože oni tyhle otázky vytěsňují na okraj. Jedno dopoledne nám řekla psycholožka, že by jsme s nimi mohli zavést hovor na téma víra. Sama byla zvědavá, jestli se nám to povede. Sestra se trošku polekala. Já jsem jí řekl, že pro děcka chystám program písniček křesťanských kapel, ale že to ještě nemám úplně přichystané. Běžel jsem pro přehrávač a modlil se k Duchu svatému, ať mě vede. Věděl jsem, že chci začít písničkou od české kapely Ram Adonai. Věděl jsem o nich, že hrávali v Praze po klubech, kde byli často i narkomani, za které se pak modlili. První píseň jsem pustil a ona byla hned o drogách. Já to nevěděl, až pak jsem se ptal na ten termín „trip.“ Díky tomu se děcka začaly samy ptát na otázky víry. Moc mě to překvapilo, co hudba dokáže. Ještě větším překvapením pro mě však bylo, že oni zatoužili po českých a slovenských kapelách, které zpívaly přímo o Bohu. Sami říkali, že chtějí poslouchat něco jiného, co nebude o drogách a na případné další léčbě je nebude strhávat zpět k drogám.


A jak došlo k vytvoření webu o křesťanské hudbě?

Já jsem po shlédnutí prvních klipů nějak vnitřně cítil, že bych si to neměl nechat pro sebe. No a konečně když jsem s Palem začal jezdit na videoprezentace, jejichž hlavním cílem je ukazovat mladým lidem pozitivní vzory skrze hudbu, tak mi přišlo škoda, aby zůstalo jen u jednoho setkání. Jim se to dost líbilo, tak aby měli možnost si o těch kapelách něco dál přečíst a popř. sehnat jejich CD u nás, tak vznikl web. Nejprve byly stránky jen o odkazech. Pak nám napsal jeden kluk, že je supr, co děláme, ale ty stránky za moc nestojí. Tak nám pomohl a my tomu dali novou podobu (pozn.red. mimochodem, pokud by se webu chtěl někdo ujmout a posunout jej dále, autoři i čtenáři budou rádi).

 

Co posloucháš Ty osobně?

Teď hodně chvály, je to možná tím, že se skrze ně modlím a potřebuji se naladit na psaní diplomky, která je právě o přínosu této hudby ve výchově. Takže teď u mě frčí Lamačské chvály, Timothy. Ze zahraničních Jeremy Camp, Kutless, Casting Crowns, ale někdy mám chuť i n něco tvrdšího, to pak sáhnu po P.O.D., Demon Hunter... Můžu říct, že jsem díky všem těm kapelám a diplomce našel vztah i k vážné hudbě. Takže záběr mám široký. Dokonce po mně již víckrát chtěli hrát i dechovky, tak jsem něco naposlouchal, abych se uměl trefit do nálady.


Máš pro nás na závěr nějaký hudební tip, co poslouchat?

Nadchla mě nová deska Timothy. Z českých jsem si koupil novou desku zhudebněných žalmů od Jany Peřtové Tehilim, Žalmy krále Davida (pozn. red. Pavel o ní psal na webu). Pak doporučuji navštívit stránky rádia Lumen, kde v archivu najdete spoustu skvělých pořadů, které se dají stáhnout. Já takto poslouchám Gospelparádu – hitparáda gospelové hudby a Počůvaj srdcom – je to podstatě stejně dělaný pořad o kapelách, jak děláme videoprezentace, tzn. Laco Javorský vezme kapelu, řekne o jejím životě, přeloží písně a pouští celé album. Archiv najdete zde (http://www.lumen.sk/live.php)


Díky za rozhovor!

 

Za signály.cz se ptal Hwest, zkrácenou verzi sestavil HejTi

 

Zobrazeno 1465×

Komentáře

Lenochod

krásný rozhovor

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková